Betűzene

A földön építkező betűvetők kis csoportja. Az itt olvasható íráskockákból nagy várat építünk, és ha kész, belebújunk ki nevet a végént játszani.

Archívum

Utószó

Nyuszileves 2013.05.14. 14:16

A pesterzsébeti városközpont mellett van egy kávéház, Anna presszó a neve. Kívül fehér, stukkóval és fehér-piros csíkos ponyvával díszített, belül a falai halvány sárgák, a fehér műmárvány-pult mögött kötényes, szőke néni mosolyogva szolgál ki mindenkit. A legtöbb vendég kedvenc helye a mai napig az ajtó jobb oldalán, a kirakat nagyságú, fodros függönnyel takart ablak mellett van: egy fehér kerek asztal, faragott, párnás székkel.

Május tizedike péntekre esett abban az évben, és Judit itt ült, ennél az asztalnál.  Nagyon rég, talán tíz éve volt ennyire jó formában: lefogyott, barna haja frissen volt beszárítva, manikűröshöz és szoláriumba járt hetente, valamint a ruhatárát is felújította. Amint egy nő egyedül marad, a külsejével kétszer annyit foglalkozik, mint azelőtt.

Bár kifogástalanul nézett ki, nehezen tudta leplezni idegességét. Az asztalon dobolt, vagy körmével a kávéval keveredett rúzsnyomot kapargatta a csésze szájáról. Több mint két hónapja, a tárgyalás óta nem látta őt. A férfi kérte, hogy itt találkozzanak, és együtt menjenek az iskolába, Judit meg bele ment. Úgyse kerülhetnék el egymást ma. Már előre összeállította a mondatokat, eltervezte, hogy fog viselkedni, egész éjszaka le nem játszódott beszélgetéseket folytatott vele gondolatban.

Az ajtó kinyílt, Zsolt új, sötétkék öltönyben, világoszöld ingben lépett be, mintha teljesen kicserélték volna, ő is sokkal fiatalabbnak tűnt. Judit összeszedte magát, a kezét az ölébe ejtette, a székét picit hátrébb tolta.

- Szia. - erőltetett félmosollyal köszöntötte.

Zsolt két puszit adott neki. Kínos és furcsa helyzet volt, látszott, hogy mindketten zavarban vannak és megbánták már, hogy eljöttek.

- Miért hívtál el ide?

Judit nem kertelt, nem szeretett volna az egész beszélgetés alatt megjátszva bájologni. Csak fél órájuk volt és ezalatt annyi mindent szeretett volna a hajdani férje fejéhez vágni. Zsolt meg is lepődött a kezdés miatt, felhúzta a szemöldökét, majd hátra tolta a székét.

- Egy pillanat, hozok kávét. Te kérsz valamit?

- Nem, köszönöm. - mutatott a kapucsínójára.

A férfi felháborítóan jól nézett ki és a járása, minden mozdulata fájdalmasan ismerős volt. Mikor visszatért, csak belekortyolt az eszpresszóba és hátra dőlt, fürkésző tekintettel nézte Juditot.

- Nos? - kérdezte ő türelmetlenül.

- Azért hívtalak el, mert nem akartam pont a ballagáson odaadni a gyerektartást. - mondta sóhajjal kísérve, majd a farzsebéből előhúzta a pénztárcáját, és elkezdte leszámolni a harmincezer forintot.

- Utalhattál volna. - mondta Judit, miközben mereven az asztalt nézte. - Tudod a számlaszámom.

- Tudom, de mégiscsak ez az első és pont ma van tizedike.

-  Ez csak kifogás. - felemelte a csészéjét, majd anélkül, hogy ivott volna belőle, visszatette és kinézett az ablakon, közben azon tűnődött, hogy miért is jött el.

- Hiányzol Judit.

  A nő nem nézett felé, már csak az ablaküveget bámulta, és az esőfoltokat rajta.

- Aha! Csak nem jobb egy negyven évest dugni, mint egy húszast? - mondta hidegen.

- Ne kezd ezt! - csattant fel Zsolt.

- Miért hiányzom? Ahogy látom, eléggé kikupált. Ez az öltöny nevetséges Zsolt! Öreg vagy te ehhez! - mondta, miközben pontosan tudta jól, milyen jól néz ki a férfi benne. Bosszantotta, hogy egy csitri így meg tudta változtatni, miközben ő soha semmit nem tudott hajdani férjénél elérni.

- Nézd, nem ezért jöttem. - sóhajtott ismét Zsolt.

- De tudtad, hogy ez lesz. Akkor mi a francért hívtál ide? Utoljára kérdezem. - Judit ekkor nézett csak rá, megjátszott megvetéssel beszélt hozzá.

Sok indulat és fájdalom gyülemlett fel benne az elmúlt hónapokban és most legalább egy töredékét muszáj volt a férfira zúdítania. Haragudott rá, mert húsz éve oda tette elé az életét, és ő ezt most eldobta egy fiatal szőkével való szexért.

- Elhagyom Szilvit. - Zsolt már közel sem tűnt olyan magabiztosnak, mint amikor leült az asztalhoz.

- Igen? És ezzel most mit kezdjek?- kérdezte Judit.

Eközben a kárörvendés és egyfajta megkönnyebbülés érzése járta át. Legalább Zsolt is gondolt rá esténként, legalább ő sem volt boldog a látszat ellenére sem.

- Már nem lehet visszacsinálni. Se én, se Kinga nem tudunk megbocsájtani.

- Kinga megfog, ha te is. - legyintett a férfi.

- Ez nem ilyen egyszerű! Szétbarmoltad a családot. Tudod, mit tettél a lányoddal? Örülök, ha le tud érettségizni ilyen állapotban. És tudom jól, hogy miért tetted. Nem bírtad elviselni, hogy egyetlen nővel legyél az egész életedben. Már egyszer elmagyaráztad, hidd el, jól emlékszem. - az a veszekedésük volt az, aminek a végén Judit bejelentette, hogy el akar válni.

- Túl fiatalok voltunk...

- Tudom. De Zsolt, fogadd el: nem tudnék úgy nézni már rád, mint azelőtt. Viszont most mennünk kell. - nézett az órájára - Fél óra múlva kezdődik.

Azt hitték, sok mondanivalójuk van egymás számára, de most rájöttek, hogy már tényleg nincs értelme beszélgetniük. Visszanyelték a könnyeket. Nem a múltat siratták, hanem a jövőt, azt, hogy mindig is szeretni fogják a másikat, de hiába. Mindketten tudták, hogy ennek már tényleg vége.  Ez a kávéházi jelenet nem más, mint egy test halál utáni rángása, mert van olyan seb, amit nem lehet teljesen beforrasztani. A megmaradt heg, mindig is közöttük lenne harmadikként.

- Te hoztál csokrot?  - kérdezte Judit. Az övét már lerakta az iskolában, mikor bekísérte Kingát az utolsó osztályfőnöki órájára.

- Készítettem, odafele be kellene ugornunk érte. - mondta, miközben a szikrázó napsütéstől hunyorogva kiléptek az ajtón. - Rózsaszín rózsából, az a kedvence, ugye?

 - Igen. Én is abból csináltattam, de mindegy. Olyan lesz, mintha egy nagy csokra lenne. - válaszolt Judit, és félszegen összemosolyogva indultak el az iskola felé.

Címkék: gyerektartás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://iroikor.blog.hu/api/trackback/id/tr15299900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása